KADINLARA YÖNELİK BECERİ GELİŞTİRME PROGRAMI


Ülke: Endonezya Bölge: Açe
Tarih: 01/06/2006

Geri Plan Bilgisi: 26 Aralık 2004 tarihinde Endonezya'nın Batı Kıyısında Sumatra açıklarında ve Hindistan'ın Nicobar Adalarında meydana gelen depremler ve bu depremlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan tsunami dalgaları başta Endonezya, Sri Lanka, Hindistan ve Tayland olmak üzere bölgedeki birçok ülkeyi etkilemiştir. Depremin merkez üssüne yaklaşık 150 km mesafede olan Endonezya'nın Aceh Eyaleti, saatte 300 km hızla kıyıları süpüren 11 metre yüksekliğindeki tsunami dalgalarından en çok etkilenen bölge olmuştur. Bu yıkıcı felakette, Aceh Eyaleti'nde 200.000'den fazla insan hayatını kaybetmiş, yüz binlerce insan evsiz kalmıştır.


Yüzyılın felaketi, Aceh Eyaleti'nin ihtiyaçlarına destek olmak üzere uluslararası kamuoyunu harekete geçirmiştir. Afetin büyüklüğü sebebi ile akut dönem benzeri afetlerden uzun sürmüş, 3 aydan fazla süren acil yardım çalışmalarının ardından bölgede iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmaları ağırlık kazanmaya başlamıştır. İyileştirme ve yeninde yapılan çalışmaları kapsamında, çeşitli kuruluşlar tarafından konut ve fiziksel altyapının yeniden inşasının yanı sıra eğitim, sağlık, geçim kaynaklarının yeniden oluşturulması gibi sektörlerde sayısız proje uygulanmaya başlanmıştır. 

Proje Özeti: Bu proje, Aceh Eyaleti Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonu işbirliği ile terzilik ve aşçılık üzerine eğitmen yetiştirilmesi ve bu alanda köylerde eğitim düzenlenmesini kapsamaktadır. Proje başlangıçta sadece dikiş eğitimleri üzerine tasarlanmış ancak daha sonrasında gelen toplumdan gelen talep üzerine aşçılık eğitimleri de proje kapsamına alınmıştır. Proje süresince aşağıdaki kurslar düzenlenmiştir.

•  Banda Aceh'de İleri Düzey Terzilik Eğitimci Eğitimi (10 gün)
•  Jaya Bölgesi köylerinde 13 dikiş kursu(3 hafta / kurs)
•  Banda Aceh'de Aşçılık Eğitimci Eğitimi (4 gün)
•  Jaya Bölgesi köylerinde 7 aşçılık kursu(1 hafta/kurs)

Düzenlenen kurslarda kullanılan gerekli ekipman ve malzemeler proje kapsamında sağlanmış ve eğitim programının tamamlanmasının ardından söz konusu ekipman ve malzemeler köylere bağışlanmıştır. Böylelikle, köylerdeki Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonu sorumlularına, ileriki zamanlarda küçük ve orta ölçekli eğitimler gerçekleştirme fırsatı da sağlanmıştır. Buna ek olarak, yalnızca eğitime katılanlar değil, bu köylerde yaşayan bütün kadınlar, Organizasyon sorumlularının denetiminde ve desteği ile ihtiyaç duydukları zaman söz konusu ekipmanları kullanabilecektir. 

Proje Amacı: Bu projenin amacı terzilik ve aşçılık düzenlemek suretiyle ailelerin refah ve güçlenmelerine katkıda bulunmak ve aynı zamanda tsunamiden etkilenmiş kadınlara iş-uğraşı terapisi olanağı sağlamaktır. 

Proje Faydalanıcıları: 332 kadın projeden doğrudan faydalanmıştır.

•  Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonu'ndan sertifikalı dikiş eğitici eğitimi alan 22 kadın
•  Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonu'ndan sertifikalı aşçılık eğitici eğitimi alan 20 kadın
•  Köylerde düzenlenen dikiş kurslarına katılan 196 kadın
•  Köylerde düzenlenen aşçılık kurslarına katılan 94 kadın

Öte yandan, dikiş ve mutfak malzemesi bağışında bulunulan köylerde yaşayan yaklaşık 2000 aile dolaylı olarak bu projeden faydalanmıştır.

Gerçekleştirilen Aktiviteler:

İleri Düzey Terzilik Eğitimci Eğitimi: Eğitimci eğitimi, 20-29 Temmuz 2006 tarihlerinde Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonun Banda Aceh Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. 10 gün süren ileri terzilik kursuna Jaya Bölgesi'nde bulunan Mukhan, Lhuet, M.Teunogh, Babah Dua, Janguet, Ujong Muloh, Nusa, Rumpet, Jambo Masi, Kr.Tunong köylerinden toplam 22 kadın katılmıştır.

Katılımcılara, eğitmenlere ve asistanlarına, Aile Refaho ve Güçlendirmesi Organizasyonu temsilcilerine, 1 adet kostüm defteri, 1 adet tükenmez kalem, 1 adet kurşun kalem, 1 adet silgi, 1 adet kalem traş, 1 adet terzi kalemi, 1 adet mezro, 1 adet tebeşir, 12 makara dikiş ipliği, 1 kutu toplu iğne, 1 adet pendedel, 1 adet terzi makası, 2 adet kostüm cetveli, 1 adet kalıp bıçağı ve başlangıç egzersizinde kullanılmak üzere 1mx1,5m kumaş içeren dikiş çantaları dağıtılmıştır. Bunun yanı sıra her bir katılımcıya Aile Refahı ve Güçlendirmesi Organizasyonu tarafından hazırlanan Terzilik Eğitim Kitabı verilmiş ve uygulamalarda kullanılmak üzere kişi başına 24 metre kumaş ile fermuar, vatka, düğme, yaka gibi gerekli malzemeler sağlanmıştır. Ayrıca desen kağıdı, karbon kağıdı, tutkal, kalıp çıkarmak için kullanılan renkli kağıtlar gibi ortak kullanıma yönelik kırtasiye malzemeleri gene proje kapsamında sağlanmıştır.

Katılımcılar, temel dikiş bilgileri olan ve köylerinde terzilikle uğraşan kadınlar arasından köy halkı tarafından seçilmiştir. Eğitim süresince katılımcılar, temel dikiş bilgilerini gözden geçirdikten sonra birer etek, pantolon, bluz, gömlek ve elbise dikmiş ve sonrasında da model değiştirme çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. 

Köylerde Dikiş Kursları: Jaya bölgesinde bulunan Mukhan, Lamno, Babah Dua ve Rumpet köylerinde birincisi 8-26 Ağustos 2006 tarihleri ve ikincisi 4-22 Eylül 2006 tarihlerinde olmak üzere 2 etapta toplam 13 kurs düzenlenmiştir. Kurslar temel dikiş eğitime yönelik olup, katılımcılar ölçü alma, kalıp çıkarma, dikiş makinesi kullanma gibi temel bilgiler konusunda eğitildikten sonra birer etek, elbise, bluz ve pantolon dikmişlerdir. Düzenlenen kurslara 16 köyden toplam 196 kadın katılmıştır.

Birinci etapta, aynı anda açılan 7 kursa Mukhan, Jambo Masi, Kr.Tunong, M.Teungoh, Nusa, Lhuet, Babah Dua, Ujong Muloh, Rumpet köylerinden 104 kadın katılmıştır. İkinci etapta ise, aynı anda açılan 6 kursa Mukhan, Mns.Tutong, Mns.Rayeuk, Cot Dulang, Meutara, Mns.Weh, Rumpet, Meudheun, Serba, Lhuet, Jambo Masi, Ujong Muloh köylerinden 92 kadın katılmıştır.


Eğitici eğitiminde olduğu gibi katılımcılara, 1 adet kostüm defteri, 1 adet tükenmez kalem, 1 adet kurşun kalem, 1 adet silgi, 1 adet kalem traş, 1 adet terzi kalemi, 1 adet mezro, 1 adet tebeşir, 12 makara dikiş ipliği, 1 kutu toplu iğne, 1 adet pendedel, 1 adet terzi makası, 2 adet kostüm cetveli, 1 adet kalıp bıçağı ve başlangıç egzersizinde kullanılmak üzere 1mx1,5m kumaş içeren dikiş çantaları dağıtılmıştır. Bunun yanı sıra her bir katılımcıya Aile Refahı ve Güçlendirmesi Organizasyonu tarafından hazırlanan Terzilik Eğitim Kitabı verilmiş ve uygulamalarda kullanılmak üzere kişi başına 16 metre kumaş ile fermuar, vatka, düğme, yaka gibi gerekli malzemeler sağlanmıştır. Ayrıca desen kağıdı, karbon kağıdı, tutkal, kalıp çıkarmak için kullanılan renkli kağıtlar gibi ortak kullanıma yönelik kırtasiye malzemeleri gene proje kapsamında sağlanmıştır.

Eğitimler, Mukhan köyünde Konut ve Yeniden Yapılanma Projesi kapsamında IBC tarafından inşa edilen Kadın ve Çocuk Aktivite Merkezi, Babah Duah köyünde geçici barakalarda, Rumpet köyünde UNIFEM'in sosyal merkezinde ve Lamno'da ise kiralanan bir dükkanda gerçekleştirilmiştir. Dikiş makineleri ve kesim masası, beyaz tahta, sandalye gibi gerekli malzemeler temin edilerek eğitim ortamı organize edilmiştir.

Aşçılık Eğitimci Eğitimi: 21-24 Ağustos 2006 tarihleri arasında 7 köyden 20 kadının katılımı ile Aile Refahı ve Güçlendirilmesi Organizasyonu'nun Banda Aceh merkezinde gerçekleştirilmiştir.

Gerekli mutfak malzemeleri ve araç gereç proje kapsamında karşılandığı eğitimde katılımcılar geleneksel Aceh mutfağı yemeklerinin yanı sıra diğer eyaletlerin yöresel yemekleri ve uluslararası mutfaklardan da tarifleri öğrenme fırsatı bulmuştur. Uygulamada öğretilen yemekler, Aceh'de son derece yaygın olan ve genellikle kadınlar tarafından yürütülen ve hemen hemen bütün cadde kenarlarında bulunan seyyar kahvelerde satılabilecek yemekler arasından seçilmiştir. 

Köylerde Aşçılık Eğitimleri: 28 Ağustos - 3 Eylül 2006 tarihleri arasında Jaya bölgesinden Mukhan, Babah Dua, Ujong Muloh, Meunsah Weh ve Lhuet, Banda Aceh bölgesinden ise Gampong Pie ve Cot Lamkuweh köylerinde aşçılık eğitimleri gerçekleştirilmiştir. Köylerdeki eğitimlerde eğitim mekanı olarak eğitimcilerin evleri kullanılmış ve gerekli mutfak malzemeleri ile araç gereç proje kapsamında karşılanmıştır. 

Gampong Pie köyünde 15 katılımcı, Cot Lamkuweh köyünde 13 katılımcı, Mukhan köyünde 14 katılımcı, Babah Dua köyünde 12 katılımcı, Ujong Muloh köyünde 14 katılımcı, Meunasah Weh köyünde 15 katılımcı, Lhuet köyünde 10 katılımcı olmak üzere eğitimlere toplam 93 kadın katılmıştır.

Malzemelerin Dağıtımı: Eğitimler süresince kullanılan dikiş makineleri ve mutfak malzemeleri, diğer kurumların da bağışları göz önünde bulundurularak tespit edilen köylere Ekim ayı içerisinde bağışlanmıştır. Dikiş kursları kapsamında alınan malzemelerin dağıtımı aşağıda ki gibi gerçekleştirilmiştir.

Öte yandan aşçılık kursaları kapsamında fırın, ocak, mikser, çeşitli tabaklar ve tencereler gibi çeşitli mutfak malzemeleri alınmıştır. Bu malzemeler Jaya bölgesinden Babah Dua, Ujong Muloh, Meunasah Weh ve Lhuet, Banda Aceh bölgesinden ise Gampong Pie ve Cot Lamkuweh köylerine bağışlanmıştır. Malzemeler köylerdeki Aile Refahı ve Güçlendirmesi Organizasyonu'nu sorumlularına ve muhtarlara teslim edilmiştir. Böylelikle köylerdeki Aile Refahı ve Güçlendirmesi Organizasyonu sorumluları aşçılık eğitimleri tekrarlayabilecekleri gibi aileler özel günlerinde, toplantılarında vb. ihtiyaç duydukları zamanlarda bu malzemeleri kullanabilecektir.



KUZEY IRAKTA GERÇEKLEŞTİRİLEN GIDA YARDIMLARI VE KURTARILAN HAYATLAR

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı - IBC Kuzey Irakta farklı projeler geliştirmeye ve ülke genelinde yaşanan krizde ...

KRİZDEN ETKİLENEN SURİYELİLER İÇİN BUĞDAY TEMİNİ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Suriye'de dördüncü yılına giren iç savaş dünyanın en büyük insani krizlerinden birini ortaya çık ...

GAZİOSMANPAŞA VE SULTANBEYLİ KADINA VE RİSK ALTINDAKİ İNSANLARA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Kadına yönelik şiddet dünya üzere yaygın olmakla birlikte göz ardı edilen toplumsal bir sorundur. Bu yaklaşım ile geliştir ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN