İRANLI YÖNETİCİLERE AFETE HAZIRLIK VE YÖNETİM EĞİTİMİ PROJESİ
Tarih: 13/09/2005
Geri Plan Bilgisi: 2004 yılı nisan aylarında yapılan projenin 2. ayağı olan projede amaç yine 2003 İran Bam depreminden sonra bölgeye yönelik olarak yapılan Afet Bilinci ve Afetlere Hazırlık EÄŸitim Programına baÄŸlı olarak IBC ve AHDER ortaklığında gerçekleÅŸtirilen gerÅŸekleÅŸtirilen projenin fonu CRS tarafından saÄŸlanmıştır.
Proje Özeti: 2004 yılındaki İranlı STK temsilcilerine verilen afete müdahale eÄŸitiminin baÅŸarısı üzerine ikinci bir eÄŸitimin de İranlı yöneticilere verilmesi kararlaÅŸtırıldı.. 2005 yılında gerçekleÅŸtirilen projenin hedef kitlesi İranlı yerel yönetim temsilcileri ve devlet görevlileri oldu. Proje, deprem riski altında olan İstanbul'da yapılan hazırlıklar ve İstanbul'daki yerel yöneticilerin çalışmalarından örnekler verilerek hazırlanmıştır. 27 katılımcıdan oluÅŸan grup 13-18 Eylül 2005 tarihleri arasında hem eÄŸitim almış hem de depreme karşı yapılan hazırlıklar konusunda keÅŸif gezileri yapmıştır.
Proje Amacı: 2004 yılı Nisan ayında yapılan İran projesinin 2. ayağı çerçevesinde hazırlanan bu projeye, Afet Bilinci ve Afetlere Hazırlık EÄŸitim Programına İran'da faaliyet gösteren yerel yönetim ve kamu kurumlarından 27 kiÅŸinin katılımı oldu. Proje deprem konusunda idari anlamda yapılanların ve yapılması gerekenlerin Türkiye ve İran açısında karşılaÅŸtırılması ve karşılıklı olarak bilgi ve tecrübelerin deÄŸerlendirilmesini amaçlamaktaydı.
Proje Faydalanıcıları: Proje sonunda İran'da idari yapıda aktif rol alan katılımcılardan oluÅŸan grup eÄŸitim programı sonunda afet konusunda yapılması gerekenler ve yapılanların canlı örneklerini İstanbul, İzmit ve Düzce'de görmüÅŸlerdir. Bu tecrübeler gerekli çalışmaların ülkelerinde yapılması için onlara örnek olmuÅŸtur.
GerçekleÅŸtirilen Aktiviteler: EÄŸitim programının ilk gününde yapılan bir açılış ve tanıtma toplantısı ile proje hakkında katılımcılara ve basın mensuplarına bilgi verilmiÅŸtir. Programın 2. günü 1999 Depremlerinden etkilenen İzmit ve Düzce bölgeleri ziyaret edilerek depremin etkileri ve yapılan çalışmalar incelenmiÅŸtir. Programın 3. günü İstanbulda AKOM ziyaret edilerek İstanbul genelindeki hazırlık çalışmaları hakkında bilgi alınmış AKOM'un idari ve yapısal nitelikleri deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Programın 4.ve 5. günleri teorik ve pratik eÄŸitim uygulamalarına ayrılmıştır. 2 gün boyunca İstanbul'da ve Türkiye'de yapılan hazırlık çalışmları ve örnekler hakkında katılımcılara detaylı bilgi verilmiÅŸtir. Programın 6. günü yapılan tatbikat ile katılımcılar aldıkları eÄŸitimi pratiÄŸe dökme ÅŸansını elde etmiÅŸlerdir. 6. günün sonunda katılımcılara eÄŸitim CD'si ve sertifika dağıtılarak eÄŸitim programı sonlandırılmıştır.