Kilis Bizim Dergi
Benim Hikayem

BEYCİLER EVLERİ SOSYAL KONUT PROJESİ


Ülke: Türkiye Bölge: Düzce
Tarih: 01/05/2002

Geri Plan Bilgisi: 17 AÄŸustos 1999 ve ayni yılın 12 Kasım'ında Richter ölçeÄŸine göre ilki 7.4 ikincisi 7.1 olmak üzere iki ayrı deprem İstanbul'un DoÄŸusunu vurdu. 17 AÄŸustos 1999 günü, sabaha karşı 03:00 sularında Kocaeli'nin Gölcük bölgesinde meydana gelen ilk deprem, Marmara Bölgesi'ni etkiledi. Kasım 12,1999 günü meydana gelen ikincisinin merkezi ise daha DoÄŸu'ya kayarak Düzce'de ortaya çıktı ve Bolu'dan Sakarya'ya kadar olan bölgede çok ciddi hasar ve kayba sebebiyet verdi. 1999 depremleri neticesinde, yüz binlerce insan depremin akabinde ailelerini ve akrabalarını kaybetti ve kendilerini barınaksız, gıda, saÄŸlık hizmetleri ve eÄŸitim yokluÄŸu sıkıntısı içerisinde buldu.

Yerel ve uluslararası kuruluÅŸlar ve sivil toplum kuruluÅŸları,devletin yanında yer alarak bu acil duruma geçici barınaklar gıda, saÄŸlık hizmetleri, psikolojik danışmanlık ve diÄŸer sosyal hizmetler saÄŸlamak üzere harekete geçtiler. Felaketzedelerin acil barınak ihtiyacını karşılamak üzere 100.000 çadırı kapsayan 130'u aÅŸkın çadır kent kuruldu ve bir yıla varmadan bunlara binlerce prefabrik barınak ilave edildi. Buna ilave olarak Türk Hükümeti depremde evlerini kaybettiklerini belgeleyebilenlere konut saÄŸlamak üzere harekete geçerek kalıcı konutların yapımını baÅŸlattı. Ancak, depremden etkilenen ve nüfusun daha kırılgan bölümünü teÅŸkil eden, ev sahibi olmayan ve kirada oturanlar sosyal yardım ve rehabilitasyon açmazlarına düÅŸmüÅŸlerdirler.
Proje Özeti: Bu projenin amacı, barınaklarını kaybetmiÅŸ olan ve geçici barınaklarda yaÅŸayan proje paydaÅŸlarının da kendi evlerinin yapımında yer aldığı ve Belediye'ce tahsis edilen bir alana konut yapmak suretiyle 168 aileye kısa ve uzun vadede destek olabilmektir.14 aylık bir hazırlık çalışmasından sonra, 2002 Mayıs tarihinde saha çalışmaları baÅŸlatılmış ve bir çok aktivitenin yer aldığı 20 aylık bir dönem sonunda en maÄŸdur 168 aile kendi fikirleri ve çalışmaları ile ÅŸekillenen evlerinin, Ocak 2004 tarihinde sahipleri olmuÅŸlardır. İnÅŸa edilmiÅŸ olan Toplum Merkezi inÅŸaat faaliyetleri süresince sosyal ve idari merkez olarak kullanılmıştır. İnÅŸaatların bitmesinden sonra merkez hak sahibi aileler tarafından kurulan –BEYDER- “Beyciler Evleri Koruma ve GeliÅŸtirme DerneÄŸi” ne devredilmiÅŸtir.

Bu projenin ana unsuru, projeye katılımın saÄŸlanması ve katılımcıların kendi tercihleri doÄŸrultusunda inÅŸaat, dizayn ve katılım konularında kendi kararlarını tatbikata geçirebilmeleri olmuÅŸtur. Katılımın azami derecede saÄŸlanabilmesi için verilen destek ve çaba, Roman, Abaza, Türk, Kürt, Gürcü, Çerkez ve Kuzey Karadeniz kökenli 168 ailede ortak bir sahiplenme duygusunu geliÅŸtirmiÅŸ ve bunun sonucunda bir dernek altında birleÅŸmelerini mümkün kılmıştır.

Projenin Amacı: Düzce'de yaÅŸayan ve 1999 depremi sebebi ile evsiz kalmış olan 168 maÄŸdur aileye kalıcı bir barınma çözümü saÄŸlamak ve burada yaÅŸayanların idari ve finansman sorumluluklarının giderilebilmesi için bir derneÄŸin kurulması amaçlanmıştır.

Proje Faydalanıcıları: Çadırlarda yaÅŸamakta olan 22 aile, prefabrik barınaklarda yaÅŸamakta olan 71 aile ve kat veya müstakil evlerde kiracı olarak yaÅŸamakta olan 75 aile olmak üzere toplam 168 aile projeden direkt olarak istifade etmiÅŸlerdir. Hak sahipleri profiline iliÅŸkin detaylı bilgiler projenin web sayfasında mevcuttur.

GerçekleÅŸtirilen Aktiviteler:

Hazırlık Aktiviteleri

•  Nisan 2001'de Düzce'de 3000 kiÅŸiyi kapsayan, geçici konutlarda yaÅŸayanların, katılım, inÅŸaat iÅŸlerine yatkınlıkları , toplumdaki yaÅŸam alışkanlıklarını belirlemek ve ailelerinin net profilinin tespiti amacı ile bir anket çalışması gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

•  CRS ve Düzce Belediyesi'ne sunulmak üzere proje teklif taslağı hazırlanmıştır.

•  20 Kasım 2001 tarihli Belediye Meclisi toplantısında IBC ile iÅŸbirliÄŸi kararı alınmıştır. 

•  Arazinin inÅŸaata uygunluÄŸunun tespiti için Sakarya Üniversitesi tarafından zemin etütleri gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

•  Sakarya Üniversitesi'nin teknik desteÄŸi ve Düzce Belediye'si ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde konut birimlerinin mimari ve mühendislik planları hazırlanmıştır.

•  67,66 m2 brüt zemin kat alanı ve 21,77 m2 brüt üst kat alanı sunan konutlar, müstakil ev niteliÄŸini taşımaktadır. Daha verimli arazi kullanımına ve “komÅŸuluk” kavramını fiziksel olarak desteklemeye yönelik bir yaklaşım ile 4 müstakil konut, bitiÅŸik nizamda, bir blok olacak ÅŸekilde tasarlanmıştır.

•  Ailelerin evlerini ve projeyi sahiplenmelerini desteklemek ve aynı zamanda onların katılım motivasyonunu arttırmak amacı ile ev planında yapılması mümkün deÄŸiÅŸikliklerin onların tercihine sunulması planlanmıştır. Binaların statik planı göz önünde bulundurularak ev planında yapılması mümkün bazı “kiÅŸiselleÅŸtirme seçenekleri” belirlenmiÅŸtir.

•  Belediye ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde yerleÅŸim master planı hazırlanmıştır.

•  Yapılan bir baÅŸka hane halkı anketi ile faydalanıcı seçilebilirlik kriterleri tasarlanmış ve test edilmiÅŸtir.

•  24 Mayıs 2002 tarihli Belediye Meclisi toplantısında arazi tahsisi ve Belediye'ye IBC ile ortaklık sözleÅŸmesi imzalama yetkisi verilme kararı alınmıştır.

Sosyal ve İdari Merkezin İnşaatı

•  Proje süresince sosyal ve idari merkez olarak, projenin tamamlanmasının ardından ise toplum merkezi olarak hizmet verecek 200 m2 lik bir alana sahip bir merkez tasarlanmıştır.

•  Merkezin inÅŸaatı, 2002 senesinin Haziran ayı sonunda baÅŸlamış ve Ekim ayı sonunda tamamlanmıştır.

• İlk baÅŸlarda Merkez sadece ofis ihtiyaçları için kullanılmış, ofis dışı aktiviteler faydalanıcıların belirlenmesi ve katılım programının kurulması sonrasında belirlenmek üzere bırakılmıştır. 
 

Faydalanıcıların Belirlenmesi ve Faydalanıcı Toplantıları 

•  Proje ve faydalanıcı seçilebilirlik kriterleri 2002 senesinin Haziran ayı içerisinde duyurulmuÅŸtur.

•  Düzce'nin 20 mahallesinin Muhtarları bilgilendirme toplantısına davet edilmiÅŸtir. Muhtarlar, baÅŸvuru kriterleri hakkında bilgilendirilmiÅŸ ve belge talep etmek üzere yapılacak baÅŸvuralar hususunda kendilerinin bilgi sahibi olmalarının ve ilgi göstermelerinin önemi üzerinde durulmuÅŸtur.

•  Proje ve faydalanıcı belirleme prosedürü hakkında bilgi veren broÅŸürler mahallelerde dağıtılmış ve kamu binaları, Muhtarların ofisleri, halk otobüsleri, rekreasyon mekanları gibi toplumun kolaylıkla fark edebileceÄŸi yerlere posterler asılmıştır.

•  Bütün yerel organizasyonlara ve STK'larına proje hakkında bilgi veren, onları katılmaya ve özellikle faydalanıcı belirleme sürecini izlemek üzere çağıran davetiyeler gönderilmiÅŸtir.

•  17 Haziran 2002 ve 14 Temmuz 2002 tarihleri arasında daha önceden duyurusu yapılmış dokumanlar ile beraber 1377 baÅŸvuru alınmıştır.

•  Faydalanıcıların belirlenmesi 3 aydan fazla sürmüÅŸ ve son faydalanıcı listesi 4 Kasım 2002 tarihinde duyurulmuÅŸtur. Faydalanıcı belirleme prosedürünün detayları projenin web sitesinde mevcuttur.

•  2002 senesinin Kasım ayı baÅŸlarında faydalanıcı bilgilendirme toplantıları gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Faydalanıcılar proje, tarafların rol ve sorumlulukları, imzalayacakları sözleÅŸme ve temsilciler heyeti ve ev planı üzerindeki kiÅŸiselleÅŸtirme seçenekleri gibi katılım programı bileÅŸenleri hakkında bilgilendirilmiÅŸlerdir.

•  Bilgilendirme toplantılarının sonunda her bir faydalanıcı ile sözleÅŸme imzalanmış ve kiÅŸiselleÅŸtirme seçimleri kaydedilmiÅŸtir. Aynı zamanda faydalanıcılar, hangi hane halkı üyelerinin katılacağı, beceri ve yeteneklerini ve katılım için müsait günlerini belirttikleri katılım beyan formaları doldurmuÅŸtur.

Konutların İnşaatı ve Katılım

•  Faydalanıcı bilgilendirme toplantıları sırasında aday olan 7 faydalanıcı ile ilk Temsilciler Heyeti kurulmuÅŸtur. Temsilciler Heyeti, proje personeli ile ilk toplantısını 17 Kasım 2002 tarihinde gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

•  Katılım programını kurmak için ilk adım olarak bilgilendirme toplantıları sırasında doldurulan formalarla toplanan bilgiler analiz edilmiÅŸtir. Temsilciler Heyeti ile birlikte, faydalanıcılar, beceri ve yetenekleri kadar katılım zamanlarına göre de sınıflandırılmıştır.

•  Özellikle yaÅŸlılar ve engellilerin de katılımını olanaklı kılmak üzere, inÅŸaat iÅŸlerine katılıma ek olarak, beton sulamak, gece bekçiliÄŸi ve sosyal ve idari toplum merkezde çalışmak olmak üzere 3 alternatif katılım ÅŸekli geliÅŸtirilmiÅŸtir.

•  İnÅŸaat iÅŸlerinden hangileri için profesyonel hizmet alınımına gidilmesi gerektiÄŸi, hangilerinin katılımcılar tarafından yapılabileceÄŸi belirlenmiÅŸtir. Temsilciler heyetinin de katılımı ile iki müteahhit uygun bulunarak müteahhit tarafından saÄŸlanan iÅŸgücü ile inÅŸaatta çalışacak katılımcıların entegrasyonu saÄŸlanmıştır.

• Müteahhitlerin iÅŸçileri veya katılımcılar, çalışan bütün iÅŸçilere yemek çıkarılması, çalışanların çocuklarına bakılması, günlük olarak katılım çizelgesinin tutulması, inÅŸaatta çalışmaya alternatif olarak geliÅŸtirilen sosyal merkezde çalışmanın alt baÅŸlıkları olarak belirlenmiÅŸtir. Temsilciler Heyeti ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde ile bunun için gerekli ekipman alımına gidilmiÅŸ ve sosyal merkezin mekansal kullanımı organize edilmiÅŸtir. 

•  Temsilciler Heyeti, ilk aylık faydalanıcı toplantısını, bu süre içerisinde alınan kararlar hakkında aileleri bilgilendirmek üzere 29 Aralık 2003 tarihinde düzenlemiÅŸtir.

•  İnÅŸaat iÅŸleri, 2004 senesinin Ocak ayı içerisinde baÅŸlamış ve 168 ev bir sene içerisinde inÅŸa edilmiÅŸtir. Faydalanıcı aileler, 10 sene süresince satmama ve kiralamama ÅŸartı ile hibe olarak evlerinin sahibi olmuÅŸlardır.

•  Su ve kanalizasyon gibi gerekli altyapı Belediye tarafından yapılmıştır.

•  Bir sene içerisinde 4 kez Temsilciler Heyeti seçimi yapılmış ve 8'I kadın 15 farklı faydalanıcı temsilciler heyetinde yer almıştır.

•  İlk baÅŸlarda Temsilciler Heyeti proje personeli ile haftalık bazda yapılan toplantılarla bir araya gelmiÅŸtir. Ancak zamanla komite üyelerinin görevlerinin bilince varmaları ve projeyi benimsemeleri ile sosyal ve idari merkez sadece proje personeli için deÄŸil komite üyeleri içinde bir ofis haline gelmiÅŸtir. Böylelikle sürekli bir iletiÅŸim ortamı saÄŸlanmıştır.

•  Temsilciler Heyeti tarafından ayda bir kere bütün faydalanıcı ailelerin katılımı ile toplantılar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu toplantılarda devam eden inÅŸaat hakkında tartışmalara ek olarak katılım konusunda yaÅŸanan aksaklıklar, ÅŸikayetler, programların gözden geçirilmesi ve benzeri sorunlara çözümler üretilmiÅŸtir.

•  168 aileden 239 kiÅŸi, iÅŸgücü olarak katkıda bulunmuÅŸ ve bir aile ortalama 53 iÅŸgünü katılmıştır.

•  Faydalanıcıların katılımda bulunduÄŸu toplam iÅŸgünü sayısı 8935,5 olup, bunun 7267,5 iÅŸgünü inÅŸaata katılımdan oluÅŸturmaktadır.

•  239 katılımcının 109'u kadındır ve 2223 iÅŸgünü inÅŸaat olmak üzere toplam 3528,5 iÅŸgünü katılımda bulunmuÅŸlardır.

•  Projenin tamamlanmasının ardından, projenin sürdürebilirliÄŸinin temini ve toplumun finassal ve idari sorumluluklarını takip etmek üzere faydalanıcı aileler tarafından BEYDER DerneÄŸi kurulmuÅŸtur.

2004 ve 2005 seneleri içerisinde BEYDER derneÄŸi kendine fon geliÅŸtirmeyi baÅŸarabilmiÅŸ ve birçok kez dikiÅŸ, nakış ve okuma yazma kursları düzenlemiÅŸtir.

 

Bu proje ile ilgili daha detaylı bilgi için; 
http://www.beycilerevleri.org.tr



KUZEY IRAKTA GERÇEKLEŞTİRİLEN GIDA YARDIMLARI VE KURTARILAN HAYATLAR

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı - IBC Kuzey Irakta farklı projeler geliÅŸtirmeye ve ülke genelinde yaÅŸanan krizde ...

KRİZDEN ETKİLENEN SURİYELİLER İÇİN BUĞDAY TEMİNİ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Suriye'de dördüncü yılına giren iç savaÅŸ dünyanın en büyük insani krizlerinden birini ortaya çık ...

GAZİOSMANPAŞA VE SULTANBEYLİ KADINA VE RİSK ALTINDAKİ İNSANLARA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Kadına yönelik ÅŸiddet dünya üzere yaygın olmakla birlikte göz ardı edilen toplumsal bir sorundur. Bu yaklaşım ile geliÅŸtir ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN