ÇOCUK OYUN ALANLARI - SURİYE'Lİ ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN UMUT


Suriye’de ki iç savaş binlerce insanın evlerini terketmesine ve Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi komşu ülkelerde kalacak yer aramasına yol açtı..Kilis Türkiye bu lokasyonlardan biri olup oluşturulan 2 konteyner kampta 35000, Kilis şehir merkezinde ise 40000 Suriyeli yaşamaktadır. Bu sebeple, IBC evlerinden olan Suriyeli insanlara yardım etmek amacıyla faaliyetlerine Kilis’te başlamıştır.

İç savaştan en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklardır.  Çocuklara yapılacak yardımlar önceliklidir. Bu bağlamda çocukların zihinsel sağlığı ve korunması en az fiziksel sağlığı kadar önemlidir.

Kilis’te yaşayan Suriyeli çocukların psikososyal durumlarını incelediğimizde zihinsel olarak durumlarının iyi olmadığı savaşın korkusunu taşıdıkları gözlenmiş olup bundan kurtulmak için yardıma ihtiyaçları vardır.  Bu durum IBC’ye bu projeyi Kilis’te uygulamak için ilham vermiştir.  

Çocuk Oyun Alanları nedir ?    

Çocuk Oyun Alanları acil durum yardımlarında çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kullanılmaktadır. IBC’nin bu konuda İran ve Somali programlarından tecrübesi bulunmaktadır. Çocuk Oyun Alanları çabuk kurulabilir ve çocuklara koruma, zihinsel sağlık ve resmi olmayan eğitim sağlayabilir. Bu alanlar genellikle acil durum yardımına ihtiyacı olan çocukların bakımına ve korunmasına yardımcı olur. Ayrıca ihtiyacı olan çocuklara uzun dönemli destek ve bakım sağlayabilir.

Yerler 

Yerler uluslararası standartlara göre, farklı ülkelerden davet edilen uzmanların tavsiyeleri ile belirlenmiş olup Kilis Belediyesi ve Valiliğin izinleri ile Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere konuşlandırılmıştır.

Çadırlar çocukların güvende olabilecekleri yerlerde olup ailelerde kolayca ulaşılabilmektedir.

Bir çadır Ekrem Çetin mahallesi çocuk parkının yanındadır:

Personel

Her bir çadırda 2 ekip lideri, 5 animatör ve 1 temizlikçi bulunmaktadır, çadırlarda 24 saat güvenlik vardır, personel Suriyelidir.

Personel seçimi mülakat yoluyla 180 aday arasından Uzman Değerlendirme Komisyonu’nun kararıyla yapılmıştır. Seçim sırasında öncelik daha önce bu iş kolunda tecrübesi olan adaylara verilmiştir. İşe başlamadan önce seçilen personel 1 aylık uzman eğitiminden geçmiştir. İlkyardım eğitimi de verilmiştir. Ekip liderleri ve animatörler haftalık olarak yönetimle durum değerlendirme toplantısı yapıp fikirleri ve çözüm önerilerini paylaşmaktadır.

Ne Yapıyoruz ?

IBC tarafından kurulan 3 çadır faaliyetlerine 1 Mart 2013 tarihinde başlamıştır. Projenin 2014 Şubat sonuna kadar devam etmesi öngörülmektedir.

Çadırlarda bulunan çocuk sayısı 500’ün üzerindedir. Kayıt aşamasında öncelik 5-12 yaş arası, bazı sebeplerle okula gidemeyen çocuklara verilmiştir.

Çadırlar haftada 5 gün hizmet vermekte olup günde 80 çocuk ağırlamaktadır. ( 2 grup- 40 çocuk şeklinde) Her bir eğitim 4 saat sürmektedir. Eğitim süresince çocuklara meyve, kek, meyve suyu gibi ikramlar yapılmaktadır.

Daha once belirtildiği üzere Çocuk Oyun Alanlarında savaş yüzünden zarar görmüş çocuklara güvenli bir ortam sağlamak, zihinsel ve fiziksel iyileşmelerini sağlamak için resmi olmayan eğitim verilmektedir.

IBC’nin çadırlarda çocuklar için sunduğu aktiviteler: oyunlar, dans, resim yapma, Arapça ve İngilizce temel dil bilgisi, sayı bilgisi, Kuran öğrenme vb gibidir.

Bizim amacımız çocukların öğrenmesine, oyun oynamasına, sosyalleşmesine ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olabilmektir.



GAZZE: YIKINTILARIN ARDINDAKİ HAYAT MÜCADELESİ

Açlık, susuzluk, hijyen eksikliği, kayıplar ve gözyaşları… Gazze’de hayatta kalmaya çalışan insanların aylard ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KURUCULARINDAN VE BAŞKAN VEKİLİ MUZAFFER BACA, ICVA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı 20 yılı aşkın engin tecrübesi ile dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan insanlara yardım e ...

SERİNYOL, HATAY’DA SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Depremden Etkilenen Kadınlar Artık Gelecekten Daha Umutlu… Serinyol’da bulunan Türkiye - Kore Dostluk Kenti’nde  ya ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN