ULUSLARARASI MAVİ HİLAL İNSANİ YARDIM KALKINMA VAKFI VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÖNÜLLÜLERİ GİRİŞİMLERİYLE GENÇLER GÖNÜLLÜLÜĞÜ TARTIŞMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİ


Sivil toplum kuruluşlarının ve üniversite öğrencilerinin gönüllü faaliyetlere katılımı konusunu masaya yatırdıkları panel, çalıştay ve STK fuarının düzenlendiği  “Gençlik ve Gönüllülük Zirvesi” 6 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’ nde gerçekleştirildi.

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, Birleşmiş Milletler Gönüllüleri ( UNV), İstanbul Aydın Üniversitesi ve Avrasya Üniversiteler Birliği işbirliği ile düzenlenen Gençlik ve Gönüllülük Zirvesi, gençlerin gönüllü faaliyetlere katılımını teşvik etmek ve gönüllülük konusundaki deneyimlerini, beklentilerini anlamak amacıyla ortak bir etkinliğe imza attı.

Zirvenin sabah bölümünde Gazeteci Işın Eliçin’in sunumu ve moderasyonu ile gönüllü gençlerin ve STK temsilcilerin konuşmacı olarak yer aldığı panel bölümü düzenlendi. İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli ve UNV Türkiye Program Sorumlusu Ai Watanabe’nin karşılama konuşmaları ile başlayan bu bölümde İAÜ öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Gönüllülük Algısı Araştırması”nın bulguları paylaşıldı. İAÜ Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Z. Banu Dalaman’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen anketin çarpıcı sonuçları arasında üniversite öğrencilerinin nerelerde ve kimler için gönüllülük yapabileceklerini bilmedikleri, STK’ları yakından tanımadıkları ve sosyal sorumluluk derslerinin müfredata entegre edilerek farkındalık kazanabileceklerini düşündüklerinin altı çizildi. 

Ardından Birleşmiş Milletler Gönüllüsü Cem ASLAN, gönüllülük ile ön yargıların aşılabileceği ve toplumsal barışın sağlanabileceğini dile getirerek bunun için gençlerin daha aktif ve istekli olduklarını belirtti. Aslan ayrıca gönüllüğün, sorunların çözümünden yana bir tercih kullanmak olduğunu ekleyerek herkesi bu bilinçle hareket etmeye davet etti. Kariyer Koçu ve SOGLA  kurucularından Timur TİRYAKİ de konuşmasında sosyal farkındalık ve gönüllülüğün bireylerin yaşamlarına olumlu değerler katarak daha mutlu hissettirdiklerini, iş yaşamında artı değer  kattığını ve hem bireysel hem de toplumsal fayda sağladığını aktardı. Gençlik yıllarından beri gönüllüğü bir hayat biçimi haline getirmenin yaşam boyu mutluluğun anahtarı olduğunu ekledi.   

Konuşmaların ardından Işın ELİÇİN’in moderasyonunu yaptığı panele UNV Türkiye Program Sorumlusu Burcu MOREL, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Saha Yöneticisi Çağlar KARAKIŞ, AB Bakanlığı, Gençlik ve Eğitim Programları Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı’ndan, Uzman Emirhan ASLAN, K.Ö.Y. Projesi Temsilcisi- Bilgi Genç Sosyal Girişimciler Programı finalistlerinden Yaşar TEMİZ, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Genel Sekreteri Dr. Ali Ercan ÖZGÜR ve İAÜ Öğrencisi, Toplumsal Duyarlılık  Kulübü Başkan Yardımcısı Gülbahar KADAK katıldı. Panelde tartışılan konular arasında gönüllü katılımın algılanışındaki farklılıklar, okul yönetimlerinin, öğrenci kulüplerinin kurulması yönündeki bürokratik uygulamaları ve sosyal sorumluluk dersi danışmanlarının öğrencileri yönlendirmek ve teşvik etmek konusunda yetersiz kaldıkları dile getirildi. Salondan yöneltilen sorular arasında da bu tip organizasyonlarla öğrencilerin bilgilendirilmesinin çok faydalı olduğu ancak akademik kadronun öğrencilerin katılımı kolaylaştırıcı davranmadığı belirtilerek, yönetim kadrolarının bununla ilgili düzenleme yapmaları talep edildi. 

Öğleden sonra kapalı oturum olarak gerçekleştirilen çalıştay bölümüne ise Giresun Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi , İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nden öğrenci ve Toplumsal Duyarlılık Projesi Sorumluları katıldı. Çalıştay sonunda Üniversite Öğrencileri, Akademik Kadrolar ve STK temsilcilerinin üniversite gençliğini gönüllü olmaya teşvik etmek için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair bir öneri listesi oluşturuldu.

Ayrıca gün boyunca, Kızılay, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) , TEMA, Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı, UNV, Ulusal Ajans stand açarak kurumlarını tanıtma ve gönüllü adayı kaydı alma  fırsatı buldu.

Zirve’nin çıktıları ilerleyen zamanlarla Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı ve EURAS girişimiyle basılı olarak yayınlanacak ve yayın duyurusu ayrıca yapılacaktır.  



ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KİLİS TOPLUM MERKEZİ: DEZAVANTAJLI TOPLULUKLARIN HAYATA YENİDEN TUTUNMASINDA ÖNCÜ BİR ROL

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Kilis Toplum Merkezi, dezavantajlı toplulukların psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılayarak, on ...

GAZZE: YIKINTILARIN ARDINDAKİ HAYAT MÜCADELESİ

Açlık, susuzluk, hijyen eksikliği, kayıplar ve gözyaşları… Gazze’de hayatta kalmaya çalışan insanların aylard ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KURUCULARINDAN VE BAŞKAN VEKİLİ MUZAFFER BACA, ICVA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı 20 yılı aşkın engin tecrübesi ile dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan insanlara yardım e ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN