Son yıllarda, sosyal ve çevresel deÄŸiÅŸimi iÅŸleyen sivil toplum kuruluÅŸları (STK) farklı alanlardaki profesyonel yetkinliklerini geliÅŸtirme yönünde yoÄŸun bir ÅŸekilde yatırım yapmaktadır. Bu anlamda stratejik planlamanın kullanılması inovasyonlardan biri olmuÅŸtur. Bu nedenle, bugün özellikle de gelecekte, etkili olunabilmesi için bir STK’nın stratejik planlaması, tüm seviyelerdeki mevcut stratejik düÅŸünme biçimiyle birlikte yürümelidir. Bir STK temel amaçları doÄŸrultusundaki sonuçlara ulaÅŸabilmek için sürekli olarak yeni stratejiler geliÅŸtirmelidir. BaÅŸarı, sürekli olarak birbirini tamamlayan stratejik yönetime baÄŸlı olacaktır. Stratejik risk yönetimi ve riskin azaltılması, misyonu sosyal ve çevresel deÄŸiÅŸim olan STK’ların yeni yaklaşımlarıdır.
Bu baÄŸlamda, IBC’nin bölgesel risklerin azaltılmasına yönelik aktiviteleri ve güvensizlik ortamında negatif sonuçlarının engellenmesine yönelik müdahale kabiliyetine iliÅŸkin çalışmalarımıza odaklanarak ve tehlikeler felakete dönüÅŸmeden yeni yaklaşımlar oluÅŸturarak, IBC’nin kendi kapasitesini, ulusal ve uluslararası otoritelerin, akademik bileÅŸenlerin, karar vericilerin ve ilgili toplulukların bilgi ve kabullerine yönelik olarak geliÅŸtirmeye karar verdik.
Tarihte ilk kez düzenlenecek ve dünyanın bundan sonraki süreçte, insani yardım politikalarını belirleyecek olan Dünya İnsani Yardım Zirvesi 26-27 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleÅŸtirilecek. Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin, uluslararası insani hukuk, insani müdahale ve yardımlar alanında geleceÄŸin gündemini belirlemesi, ayrıca bu alanda uluslararası hukuku ve uygulamayı güçlendirici norm oluÅŸturması hedeflenmektedir.
Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı olarak sürece katkıda bulunmak amacıyla paylaÅŸtığımız “Çatışmadan Etkilenen Yerlerinden EdilmiÅŸ İnsanlar ve Riskin Azaltılması” ve “İş Karşılığı Nakit Programları- Kuzey Irak’tan Örnekler” isimli çalışmalarımıza aÅŸağıdaki linklerden ulaÅŸabilirsiniz.