Gençler ‘Gönüllülük Olgusu’nu keşfediyor


Gençlik ve Gönüllülük Zirvesi’nde üniversite öğrencilerinin gönüllülük olgusuna bakışı yapılan araştırmalar doğrultusunda tartışıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Gençlik ve Gönüllülük Zirvesi” Avrasya Üniversiteler Birliği, Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) işbirliğiyle sivil toplum kuruluşlarını ve üniversite öğrencilerini bir araya getirdi.
Gazeteci ve televizyon programcısı Işın Elçin’in moderatörlüğünde İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) Türkiye Program Yöneticisi Ai Watanabe, İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşen zirvede, gençlerin gönüllülük olgusuna bakışı hem yapılan araştırmalar hem de gönüllü öğrenciler tarafından değerlendirildi.


“TÜRK TOPLUMUNA YENİDEN GÖNÜLLÜLÜK OLGUSUNU HATIRLATMAK İSTİYORUZ”
Açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, günümüz dünyasında toplumsal sorunların gündeme taşınması ve çözümlenmesinde sivil inisiyatifin rolünün giderek arttığını belirterek, bu inisiyatifin itici gücünün ise gönüllülük ilkesi çerçevesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade etti.
Gönüllülüğün Türk toplumu için asırlardır var olan bir olgu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yadigar İzmirli “Gençlik ve gönüllülüğü bir araya getirmek çok güzel bir fikir. Gönüllülük asırlardır Türk toplumunun içinde var olan bir olgu. Hem inancımız hem de kültürel değerlerimiz bize yardımlaşmayı, birbirine destek olmayı ve komşusu açken tok yatmanın benimsenmediğini göstermiştir. Bu yüzden bizler bu toplumsal olguları hatırlatmak istiyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak öncelikle ‘Gençler gönüllüğe ne kadar ilgi gösteriyor, Gönüllülük noktasında neredeyiz, Hangi konularda daha duyarlıyız?’ Bunları tespit ettik. Başarılı bir çalışma oldu” şeklinde konuştu.


“GÖNÜLLÜLÜK TÜRKİYE’YE ÇOK UZAK BİR KONSEPT DEĞİL”
Gönüllülük olgusunun Türkiye için çok uzak bir konsept olmadığını ifade eden Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) Türkiye Program Yöneticisi Ai Watanabe, “Gönüllülük Türkiye’ye çok uzak bir konsept değil.1990 ve 2011 depremlerinde binlerce gönüllü yardım topladı, mahallelerde bir araya gelindi, bağışlar toplandı ve depremzedelere her türlü yardım edildi. Gönüllülük kişiye insanlarla tanışıp ufkunuzu genişletme fırsatı sağlıyor. Hayata değişik perspektiflerde bakıp zorluklara karşı daha cesur olmayı öğretiyor. Bilmediğiniz yetenek ve becerilerinizi görme imkanı bulmanızı kolaylaştırıyor” dedi.


ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN 4’TE 3’Ü GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETLERİNDE BULUNMUYOR
İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen ‘Gönüllülük’ araştırmasını yürüten Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman, üniversite öğrencilerinin 4’te 3’ünün bir gönüllü kuruluşa üye olmadıklarını tespit ettiklerini belirtti. Yapılan araştırmayla ilgili sonuçları paylaşan Dalaman,“Üniversitemizdeki öğrencilerimizin gönüllülük algısı araştırması değerli bir araştırma oldu. 560 anket yaptık. Araştırma sonucuna göre üniversite öğrencilerinin 4’te 3’ünün bir gönüllü kuruluşa üye olmadıklarını belirledik. En yakın gördükleri üniversite içindeki sosyal kulüpler. Aile ve yakın arkadaş çevrelerinde gönüllü varsa onlardan etkileniyorlar. Ancak bu sayının da çok az olduğunu gördük. Öğrenciler üzerinde gönüllülükle ilgili bir korku var” şeklinde konuştu.
Dalaman, öğrencilerin medyada görülen sivil toplum kuruluşlarını daha iyi tanıdıklarını tespit ettiklerini söyleyerek “Gençler, medyada görülen ve bugün faaliyet gösteren LÖSEV, TEMA ve Mor Çatı gibi birçok sivil toplum kuruluşunun adını biliyorlar. Ama içeriklerini bilmiyorlar ya da buralarda gönüllü olarak çalışmaya vakit ayırmıyorlar. Bunun ancak üniversitede bir sosyal sorumluluk projesi olduğu zaman vakit ayırabileceklerini söylüyorlar. Dolayısıyla gönüllülük algısında duyarlılık var. Âmâ pratiğe geçtiğinde eylem yok” dedi.


“GÖNÜLLÜLERİ TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR”
Gençlerin, gönüllülüğü vicdan olarak tanımladıklarını ve çocuklara karşı duyarlı olduklarını ifade eden Dalaman, “Yaptığımız çalışmada gençlerin gönüllülüğü vicdan olarak tanımladığını gördük. Vicdan konusunda da çocuklara karşı duyarlılar. Gönüllüleri teşvik etmek gerekiyor. Bunun için de üniversiteler ve Sivil Toplum Örgütleri bir gönüllülük ordusu kurabilir. Üniversite müfredatına daha fazla ders konulabilir. Birçok öğrencide neyi nasıl yapacağını bilmiyor bununla ilgili de daha fazla duyuru ve çalışma yapılabilir. Gönüllüleri daha çok çekmek için daha fazla stratejiler uygulamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/gencler-gonulluluk-olgusu-nu-kesfediyor-istanbul-yerelhaber-183401/


Tarih: 01/05/2014

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN