GAZZE’DE HAYAT: MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ


Gazze’de 7 Ekim’den bu yana insanlık tarihinin en karanlık günleri yaşanmaya devam ediyor. Çatışmaların başladığı günden bu yana insani pek çok yardıma ihtiyaç duyan Gazze halkı, oldukça zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.

İlk haftalardan itibaren yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri, gıdaya erişim imkanının olmaması, yakıt eksikliği, sağlık sektöründe yaşanan aksaklıklar gibi büyük ölçekli pek çok temel soruna göğüs germeye çalışan masum sivillerin yaşadıkları sorunlar ne yazık ki bunlar ile sınırlı kalmıyor. Görünenin aksine perdenin arkasında da başka dramlar yaşanmaya devam ediyor.

İnsanlar yiyecek ve içme suyu için sırada bekliyor

Gazze halkı yaşadıkları bölgelerde çaresizlik içerisinde tüm dünyaya yardım çığlıklarını duyurmaya çalışıyor ancak bomba sesleri bütün bunların ötesine geçiyor. Kimsesiz çocuklar, çaresiz anneler, ailelerinin sorumluluğunu küçük yaşta üstlenen çocuklar Gazze’nin bilinmeyen yanlarından sadece birkaçı…

Aileler ve çocuklar zorlu koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak Gazze halkına  temel insani yardımlar ile destek vermeye devam ederken aynı zamanda onların hayat hikayelerine tanıklık ediyoruz. Al Aksa Hastanesi’nin yakındalarında doktorlar tarafından sahiplenen ve ismi doktorlar tarafından konulan kimsesiz Somia’da onlardan biri… Annesi doğum esnasında hayatını kaybeden bu talihsiz bebek henüz 50 günlük fakat ne yazık ki bu süre içerisinde hiçkimse ne anneyi ne de bebeği sormaya gelmedi. Üstelik hayatta kalan akrabalarının olup olmadığı bile bilinmiyor.

Somia küçük bedeni ile hayata tutunuyor

Gazze’de yaşananlar yalnızca hayatta tek başına kalan hayatlar ile sınırlı kalmıyor. Hikayesine yakından tanıklık ettiklerimizden biri de 10 yaşındaki Suliman M. Khatab… Suliman evinin yakınındaki şiddetli bombardıman sebebi ile duyma yetisini tamamen kaybetti. Annesi göğüs kanseri ile mücadele ediyor ve ayrıca babasının sağlık durumunun da çalışmaya elverişli olmaması çocuklarına yeterli gıdaya sağlayabilmek için herhangi bir yardım kurumuna gitmelerine engel oluyor. Evlerini kaybeden bu talihsiz aile çetin kış şartları altında bir çadırda yaşıyor. Bununla birlikte kıyafet, yatak, gıda ve ilaca ihtiyaç duyuyor.

Suliman ve ailesi sıcak bir yuvanın özlemini duyuyor

Yaşanan felaketlerden en az çocuklar kadar etkilenenlerden biri de kadınlar ve özellikle de anneler… Doğu Gazze şehrinde yaşayan 36 yaşındaki Nadia Al Debs’de bunlardan bir tanesi…. En küçüğü 7, en büyüğü 12 yaşında iki çocuğa sahip olan Nadia’nın kan ve hepatit hastalığı var. 12 yaşındaki Rafah isimli çocuğu ise kalp hastası… Üstelik bu küçük çocuğun hayatta kalabilmesi için ilaçlarını  haftalık olarak düzenli bir şekilde alması gerekiyor. Tüm bunların yanında babaları İsrail ordusu tarafından tutuklanan biçare anne ve iki çocuğuna kendilerinden başka bakacak hiç kimseleri yok. Nadia ile kader ortaklığı yapan bir başka anne ise 27 yaşındaki Noora Abu Mansour… Gazze’nin kuzeyindeki Beit Lahia’da yaşayan ve ailesi ile birlikte bombardımandan kaçarak El Aksa hastanesinin yakınındaki bir çadıra yerleşen  talihsiz kadın küçücük bebeği ile imkansızlıklar içerisindeki yeni hayatına alışmaya çalışıyor. Ne kendisini ne de bebeğinin yeterli gıda alamadığını söyleyen çaresiz anne 135 gündür aç  ve yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunu yaşıyor. Bebeğini süt veya mama ile besleyemediği için son derece üzgün olan Noora, bebeğinin karnını su ile doyurmaya çalıştığını ancak bunun sadece kısa bir çözüm olduğunu, bir süre sonra çocuğunun açlıktan daha çok ağladığını söylüyor. Bombardımanın yarattığı sis ve gürültüden dolayı duyulmayan, çıplak gözle görülemeyen hikayeler elbette bu kadarla sınırlı değil.

Noora yetersiz beslenme nedeni ile sağlık sorunları yaşamaya başlayan bir anne…

Dr. Khalid Al Saidne, El Aksa Hastanesi’den çalışan bir pediatri doktoruydu ancak çatışmalar esnasında uzun süren çalışma saatleri sonrasında yaşadığı stres sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Bir doktor olarak kutsal mesleğini yerine getirmeye çalışırken kendi sağlığını kaybeden Khalis, bacağının kesilmesi için acil olarak Gazze’deki özel bir hastaneye sevk edilmeyi bekliyor.

Dr. Khalid Al Saidne kendisine çare olunmasını bekliyor…

Gazze’de olup bitenler 21. yüzyılı yeniden şekillendirirken; masum sivillerin yardım çığlıklarını, karşılaştıkları ve yaşadıkları zorlukları tarih sahnesine de not düşüyor. Uluslararası Mavi Hilal Vakfı bölgeye yardımlarını ivedi bir şekilde sürdürmeyi ve acı içerisinde yaşayan masum sivillere desteğini devam ettirmeyi planlıyor. Bu sebeple siz sevgili donörlerimizin desteğine her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Bağışçılarımızdan Gazze halkının acil ihtiyaçlarına cevap vermeleri için çağrıda bulunuyoruz.Acil müdahale çağrımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://ibc.org.tr/EN/1710/ibc-flash-appeal-responding-gaza-crisis



ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI, GAZZE’YE YARDIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Gazze’de yedi aydan beri yaşanan yoğun çatışmalar, Filistin halkının içerisinde bulunduğu insani koşulları her geç ...

MAVİ HİLAL UKRAYNA, UKRAYNA’DA POLİKLİNİK AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ukrayna halkına desteğini ve yardımlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. 2 yılı aşkın s& ...

KUZEY SURİYE’DE BAYRAM SEVİNCİ…

Ramazan Bayramı’nın birlik, beraberlik ve yardımlaşma ruhunu her sene olduğu gibi bu sene de yaşatmaya devam eden Uluslararası Mavi Hila ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN