AFGANİSTAN’DA AÇILAN YENİ CEPHE: AÇLIK


Geçtiğimiz yıllarda Afganistan’da yaşanan rejim değişikliği yalnızca devlet geleneğini değiştirmekle kalmadı. Uzun vadede açlık probleminin ortaya çıkmasına da sebep oldu.

Ülke genelinde rejim değişikliği ile beraber derin bir etki yaratan insani kriz televizyonlarda şahit olunan, haberlerde okunan ve daha nicelerine tanık olunamayan dramları da beraberinde getirdi. Kız çocuklarının eğitim haklarının elinden alınması, kültür sanat faaliyetlerinin durdurulması, hak ve özgürlük alanlarına yapılan pek çok müdahale halkın genelinde büyük bir infial yaratsa da bu durum yasakların önüne geçilmesinde etkili olamadı.

Taşları yerinden oynatan bu değişim Afganistan’ın ekonomik olarak da büyük bir sıkıntıya girmesine sebep oldu. Taliban yönetiminin meşruluğunu ilan etmesinin ardından ülke mekanizmasının işleyişi daha da karmaşık ve sancılı bir hal almaya başladı. Öyle ki, bu durumun en büyük yansıması ekonomi üzerinde görüldü. İş kayıplarının artması, nakit sıkıntısının yaşanmaya başlaması ve artan fiyatlar başta gıda olmak üzere alım gücünü git gide zorlaştırmaya başladı. Barınmanın hemen ardından temel gereksinimlerden biri olan beslenme ihtiyacında yaşanan kriz artan fiyatların etkisi ile öngörülmeyecek bir boyuta ulaştı. Bu durum ise Afganistan’da ne yazık ki açlık sınıfının ortaya çıkmasına sebep oldu. Acil durum eşiğinin üzerinde olan akut yetersiz beslenme çocuklar, hamile ve emziren kadınlar başta olmak üzere toplumun her kesiminde derin bir şekilde hissedilmeye devam etmekte.

Bu sebeple Uluslararası Mavi Hilal Vakfı olarak Afganistan halkının gıdaya ulaşımını sağlamak ve yaşanan trajik durumun önüne geçebilmek adına ortağımız IDRF Kanada ile Afganistan’da gıda yardımına başladık. Ramazan ve Kurban bayramlarında her yıl düzenli olarak yapılan yardımlar ihtiyaç sahibi ailelerin gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olsa da daha net çözümlere ihtiyaç duyulmaktaydı.

Bu sebeple neredeyse 22.8 milyon Afganın yani nüfusun yarısından fazlasının yüz yüze kaldığı açlık problemine daha etkili bir çözüm bulmak için IDRF Kanada ile birlikte yıl boyunca ihtiyaç sahibi ailelere gıda dağıtımı yapmak üzere harekete geçtik. İçerisinde 5 kg pirinç, 15 kg buğday unu, 2,5 lt yemeklik yağ, 7 kg bakliyat, 1 kg yeşil çay, 2 kg süt tozu, 1 kg tuz ürünlerinin bulunduğu gıda paketi dağıtımlarına başladık. İlk dağıtımları ise Balkh vilayetinin Sholgar ilçesinde ve Mezar-ı Şerif Mülteciler Başkanlığı’nda toplamda 500 ihtiyaç sahibi aileye yaptık.

Afganistan halkının karşı karşıya kaldığı ve ne yazık ki yaşadığı açlık sorununun önüne geçmek adına yıl boyunca devam edeceğimiz yardımlar için destekleriniz halen daha çok büyük ve hayati bir önem taşıyor.



ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI, GAZZE’YE YARDIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Gazze’de yedi aydan beri yaşanan yoğun çatışmalar, Filistin halkının içerisinde bulunduğu insani koşulları her geç ...

MAVİ HİLAL UKRAYNA, UKRAYNA’DA POLİKLİNİK AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ukrayna halkına desteğini ve yardımlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. 2 yılı aşkın s& ...

KUZEY SURİYE’DE BAYRAM SEVİNCİ…

Ramazan Bayramı’nın birlik, beraberlik ve yardımlaşma ruhunu her sene olduğu gibi bu sene de yaşatmaya devam eden Uluslararası Mavi Hila ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN