ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI DEPREM FELAKETİNİN İLK GÜNÜNDEN BU YANA ÇALIŞMALARINI TAM KAPASİTE İLE YÜRÜTÜYOR


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak için ilk günden beri tam kapasiteyle çalışıyor.

Son yılların en büyük felaketi olarak tanımlanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ve sonrasında yaşanan yüksek şiddetli artçıların etkileri sürüyor.

AFAD yaptığı son açıklamada depremlerde can kaybının 50 bin 96 kişiye yükseldiğini açıkladı, yaralananların sayısının ise 107 bin 204 olduğunu bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yaptığı güncel tespit çalışmalarının ardından bölgedeki en büyük ihtiyaçların; barınak, gıda, su, sanitasyon, hijyen, sağlık, beslenme ve psikososyal destek olduğunu açıklarken, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise Türkiye’de yaklaşık 2.7 milyon yerinden olduğunu ve bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC); AFAD, Türk Kızılayı, Belediyeler, Valilikler ve ilgili tüm paydaşlarla iş birliği içinde deprem bölgelerinde acil durum müdahale çalışmalarını sürdürüyor. Mavi Hilal Vakfı; Türkiye’de Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere 7 bölgede; Kuzeybatı Suriye'de ise El-Bab'ta 5 kampta, deprem öncesi kurulan ofisi de dahil olmak üzere Azez'daki kamplarda ve köylerde operasyonlarına devam ediyor.

Mavi Hilal, kaynakların verimli kullanılması amacıyla tüm valilikler ile imzalanan protokoller çerçevesinde çalışmalarını yürütürken; AFAD, Türk Kızılayı, Göç İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm paydaşlarla projelerini koordine etmektedir.

Tüm bunlara ek olarak Mavi Hilal; psikososyal destek çalışmaları ile ilgili faaliyetleri yürütmek için ilgili kurumlardan gerekli izinleri alır ve tüm operasyonel destek hizmetleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylıdır.

Son olarak bölgedeki değerlendirmeler devam ederken, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı depremzedelerin tahliye edildiği şehirler de dahil olmak üzere tüm bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecektir.
 

 

Gaziantep

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; İslahiye ve Nurdağı’nda kurduğu toplum merkezi ve konteyner kentlerle bölgedeki depremzedelere destek sağlayacak. Mobil tuvalet ve banyoların da yer alacağı yaşam alanında depremzedelerin tüm temel ve acil ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Bölgede şu an düzenli olarak gerçekleştirilen ihtiyaç analizlerinin yanı sıra çocuk karavanındaki etkinlikler de düzenli olarak devam ediyor.

Ayrıca afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukların ve sorunların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması/geliştirilmesi, depremden etkilenenlerin ‘normal’ yaşamlarına geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri / güçlenmeleri gibi başlıklar üzerine; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan tarafından onaylı eğitimler almış ekiplerimiz tarafından psikososyal destek çalışmalarına devam ediliyor.

Bunun yanı sıra; Action Medeor iş birliği ile kurulan mobil mutfak İslahiye’de yer alan bir kampa ulaştırılmış ve önümüzdeki haftalarda 269 prefabrik yaşam alanı bulunan kamp içerisindeki 2 bin kişiye sıcak yemek desteği vermek üzere hazırlıklarına başlamıştır.

Bölgede; Action Medeor'un desteğiyle depremzedeler için İslahiye ve Nurdağı'nı kapsayan gezici sağlık hizmetini haftanın her günü vermeye başlamıştır. Bu hizmetler sağlığa odaklansa da ikincil ve üçüncül riskleri önlemesi nedeniyle "hayat kurtarıcı- hayat koruyucu" olarak önceliklendirilmektedir.


Hatay

Hatay'da ihtiyaç sahiplerinin gıda desteği / psiko-sosyal destek / koruma tedbirlerine kadar birçok hizmete erişebilecekleri Kırıkhan Toplum Merkezi'nin inşası için hazırlıklar tamamlanmıştır.

Alanda faaliyet /topluluk çadırlarının kurulumlarına ise başlanmıştır. Kırıkhan konteyner kamp 34 dönüm arazi üzerine kurulu 400 evden 60 dönüm boyunca birkaç yüz eve kadar genişleyecek düzende yapılmaktadır. Bölgenin tahmini 3000 kişiyi barındıracak; elektrik, su ve sanitasyona erişimi sağlanacaktır.

Bölgede ilçe sağlık müdürlüğü taleplerine ve AFAD yönergelerine uyarak bir aile sağlık merkezi kurulması  hedeflenmektedir.

Hatay’da depremin ilk gününden bu yana düzenli olarak gıda ve hijyen gibi temel ihtiyaçlara karşılamaya yönelik dağıtımlar yapılmaktadır.


İzmir

Türkiye'de OHAL kapsamındaki 11 ilden 330 bin kişi diğer illere tahliye edilmiştir. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda binlerce depremzede İzmir'e ulaşmış ve yerel yönetimler ile Göç İdaresi Müdürlüğü'nün taleplerine uygun olarak, depremzedelere yönelik iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Şu anda Mavi Hilal, İzmir Özdere'deki Hava Kuvvetleri Özel Eğitim Merkezi'nde depremden etkilenen 700 kişiye sıcak yemek desteği vermektedir. Projenin ilk anlaşması kapsamında toplam 35.000 öğün olmak üzere, günde üç öğün sıcak yemek servis edilmektedir

Merkezde bu hafta, Episcopal Relief desteği ile yaklaşık 1000 kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirmiştir. Bu hafta ayrıca okul çağındaki 80 çocuğa öğle yemeği paketleri, süt ve dağıtımı yapılmıştır.


Kilis

Mavi Hilal, 2011 yılından bu yana bölge için önemli bir merkez haline gelen IBC Kilis Toplum Merkezi'nde sosyal uyum ve çocuk dostu alan faaliyetleri yürütmektedir. Tüm bunların yanı sıra IBC Kilis Toplum Merkezi sınır ötesi projeler da dahil olmak üzere, Mavi Hilal koordinasyonunun ana merkezi olarak hizmet vermektedir. Bölgede şimdiye kadar 500.000'den fazla yemek servisi sağlanmıştır. Burada da devam eden düzenli ihtiyaç analizleri ile birlikte bölgede gıda, hijyen paketi gibi temel ihtiyaçlar karşılanmaya devam etmektedir.


Malatya

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; Malatya Doğanşehir’de GIZ desteği ile çocuk dostu alan, PSS hizmet i çalışmalarına başlamıştır

Bölgeye IDRF desteği ile 300 Hijyen paketi ve gıda paketi dağıtımı da gerçekleştirilmiştir. Elbistan Kaymakamlığı'na bağlı aş evleri için ise; 1 aşçı 2 aşçı yardımcısı istihdam edilmiş ve günlük 1500 öğün yemek dağıtımı yapılmıştır.

Buna ek olarak, çocuk dostu alan ekipleri depremden etkilenen çocuklar için aktivitelerini sürdürmektedir.


Şanlıurfa

Mavi Hilal; Şanlıurfa’da psiko-sosyal destek hizmeti sağlayarak, alandaki en acil ihtiyaçlardan birini  karşılamaya başlamıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan aldığımız deprem bölgesinde Psikososyal Destek sağlama izniyle; GIZ MHPSS projemizden klinik psikologlar, vaka çalışanı, sosyal uyum sorumlusu, lojistik sorumlusu ve tercümandan oluşan saha ekibimiz, Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda yürütülen yardım çalışmalarında ve çadır kentlerde, ihtiyaç tespiti yürüterek, hem çocuklarla sosyal oyunlar oynamakta hem de yetişkinlere psikolojik ilk yardım desteğinde bulunmaktadırlar.


Kahramanmaraş

Depremzede aileler için AFAD, Elbistan Kaymakamlığı, Kahramanmaraş Belediyesi ve Kahramanmaraş Valiliği koordinasyonunda kurulan konteyner kentlere yerleşim başladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız veriler doğrultusunda ailelerinde engelli kişiler olan depremzedeleri önceliklendirerek ilk 4 konteyneri kendilerine teslim ettik. Elbistan konteyner Kent’e 100 adet konteyner desteği sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Diyarbakır

GIZ Deprem Acil Desteği kapsamında 500 kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Önümüzdeki 2 ay boyunca bölgeye sıcak yemek desteğimiz sürecek.


Adıyaman

500 çadırın ihtiyaç sahiplerine dağıtımı için hazırlıklar yapıldı. 500 adet hijyen, 500 gıda paketi dağıtımı için ise planlamalar tamamlandı. Bu süreçte vaka yönetim desteği ile ihtiyaç sahiplerinin acil ihtiyaçlarının zamanında ulaştırılmasına yönelik çalışmalara odaklanılmıştır.


Kuzey Suriye

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Suriye ekibi, mobil klinik projesi kapsamında bölgedeki çadır kampları ziyaret ediyor. (Qatar Köyü, Al Hadath Kampı, Sosnbat Camp, Tadiff Köyü ve Tadif Kampı) Toplum sağlığı ekipleri ile ziyaret edilen kamplarda binlerce kişiye erişildi.

Bununla birlikte Dabiq sağlık merkezinde de çalışmalar devam ediyor. Dabiq’te de her hafta binlerce hasta için hizmet sağlanıyor.

 

Sayılarla Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Deprem Yardım Projeleri;

Action Medeor desteği ile; Türkiye'de başlıca Hatay/Kırıkhan ve Gaziantep/Nurdağı’nda ve Kuzeybatı Suriye’de aşağıda yer alan faaliyet ve dağıtımlar gerçekleştirilmiştir.

4989 Battaniye (Türkiye'de 3761 / Kuzey Batı Suriye’de 1228)

Kilis'te 1.250 Sıcak Yemek / Kuzeybatı Suriye’de 678 gıda paketi (1.250 kişi için) 5.964 adet El Isıtıcı, (Türkiye’de 5428 / Kuzeybatı Suriye’de 536)

2087 adet Yetişkinler ve Çocuklar için hava koşullarına dayanıklı uyku tulumu (Türkiye’de 1472 / Kuzey Suriye’de 615)

5295 adet Kişisel bakım için tek kullanımlık temizlik pedleri (Türkiye’de 4481 / Kuzey Suriye’de 814) 500 çocuk için kışlık kıyafet (mont, bot, çorap) (Türkiye’de 360 / Kuzey Suriye’de 140)

500 adet çadır brandası (Türkiye’de 400 / Kuzey Suriye’de 100)

2339 paket kadın ve yetişkin hijyenik ped (Türkiye’de 1520 / Kuzey Suriye’de 819) 2250 paket çocuk hijyenik ped/bezler (Türkiye’de 1635 / Kuzey Suriye’de 615)

2265 adet bebek maması (Türkiye’de 1550 /Kuzey Suriye’de 715)

Deterjan, kişisel ıslak bakım havluları, dezenfektan & hijyen malzemelerinden oluşan 2357 paket hijyen seti (Türkiye’de 1433/ Kuzey Suriye’de 924)

400 çadır tipi soba, borular ve diğer parçalarla birlikte (Türkiye’de 320 / Kuzey Suriye’de 80) Gezici sağlık hizmetleri ile İslahiye ve Nurdağı/Gaziantep'te 823 kişiye ulaşıldı.

Çok sayıda bağışçının desteği ve yerel yetkililerle koordinasyon sayesinde Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC);

Kilis’te günde toplam 24.000 öğün olmak üzere sıcak yemek ve çorba dağıtımı gerçekleştirdi. Şimdiye kadar 500.000 öğün yemek dağıtıldı.

İzmir / Özdere’de depremzedelere 20.000 sıcak yemek ikramı gerçekleştirildi. Hatay/Antakya’da 200 çadır malzemesi ve onlarca hijyen paketi dağıtıldı.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yer alan Alaybeyli, Torum ve Çataltepe olmak üzere üç köyüne 82 soba, 80 uyku tulumu, 32 battaniye dağıtımı yapıldı.

Gaziantep'e 4 bin battaniye dağıtımı yapıldı.

Şanlıurfa Belediyesi Halk Ekmek iş birliği ile 50 binden fazla kişiye un ve ekmek dağıtımı gerçekleştirildi.

9.000 kişilik Şanlıurfa Belediyesi Sergi Merkezi'ne bebek maması, bebek bezi, sandviç ve çorba malzemeleri desteği sağlandı.

Psikososyal destek ekibi ve Sosyal Uyum faaliyetleri ile Şanlıurfa Belediyesi Ahmet Yesevi Gençlik Merkezi eğitim ve ruh sağlığı faaliyetleri ile koordineli olarak her gün 200 çocuğa destek veriyor.

Gaziantep ve Malatya’da 2 adet Çocuk Karavanının kurulumları tamamlandı.

Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa'da çocuk dostu alanların kurulumunu tamamlanmak üzere...

Nurdağı/Gaziantep'te geçtiğimiz hafta 12'si seyyar tuvalet olmak üzere bölgeye 108 seyyar tuvalet ve 24 duş desteği sağlandı.

Kuzeybatı Suriye’de 100'e yakın çadır, 10 bin battaniye, kışlık giysi, nevresim, temizlik malzemesi ve hijyen kolisi dağıtımı tamamlandı.



KUZEY SURİYE’DE BAYRAM SEVİNCİ…

Ramazan Bayramı’nın birlik, beraberlik ve yardımlaşma ruhunu her sene olduğu gibi bu sene de yaşatmaya devam eden Uluslararası Mavi Hila ...

BURUK BİR BAYRAM SEVİNCİ: HATAY…

6 Şubat’ta yaşanan şiddetli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı illerden biri olan Hatay’da bayram telaşı ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI, RAMAZAN RUHUNU YAŞATMAYA DEVAM EDİYOR!

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Ramazan’ın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu ihtiyaç sahibi insanlara yardım elini uzatarak he ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN