ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI SURİYE‘DE CORONA VİRÜS TEHDİDİNE KARŞI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR


Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Covid-19 Önleme ve Acil Destek Projesi çerçevesinde Kuzey Suriye’de belirlenen beş adet karantina hastanesi ve kamplarda çalışmalarına başladı. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Suriye Görev Gücü’ne destek için 100 bin adet maske,

10 bin dezenfeksiyon kiti, 1000 Corona tespit kiti, 500 adet dijital ateş ölçer ve 5000 paket eldivenden oluşan ilk grup yardım malzemesi bu hafta teslim ediliyor. Kamplarda ve hastanelerde ise Covid-19 eğitimleri düzenleniyor.

Dünyayı sarsan Corona Virüs salgını 10 yıldır iç savaş ve çatışmaların gölgesindeki Suriye için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. İlk günlerinden itibaren Suriye krizinde yaşanan iç göç ve sınırları geçen milyonlarca mülteciye destek olmak için yardım projelerini hayata geçiren Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, Kuzey Suriye’de de  “Covid-19  ile Mücadele” planını hayata geçirdi.

Corona acil müdahale planı ile Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; Azez Vatan Hastanesi  (200 yatak), Al Bab Hastanesi (150 Yatak), Çobanbey Hastanesi (200 yatak) Afrin Hastanesi  (150 yatak)  Marre Hastanesi (80 yatak) gibi kurulu hastanelere ve bölgedeki kamplara ulaşmış bulunuyor. Bu planın Idlib ve çevresine de uygulanması planlanıyor.

Kuzey Suriye ‘de sayıları 3 milyonu geçen iç göçmenler, kamplarda dağınık bir şekilde 8 yıldır yaşam mücadelesi veriyor. Artık birer küçük şehir haline gelen ve son derece elverişsiz koşullara sahip bu kamplarda başlayacak bir salgın kısa sürede yüzbinlerce kişiyi etkileyebilecek bir tehdit haline gelecektir.

Bölgede, Türkiye’nin desteklediği, güvenli alanlarda kurulan hastanelerde ve çeşitli yerel sivil kuruluşlara ait kliniklerde Türk ve Suriyeli doktorlar kamplarda yaşayan insanların sağlık sorunlarına destek vermeye çalışıyor.

Türkiye üzerinden Türk Kızılayı ile bölgeye sağlık ve ihtiyaç malzemeleri ulaştırılırken, henüz tespit edilmiş bir pozitif vaka bulunmuyor. Burada yapılan Covid-19 testleri ise Adana ve Gaziantep'te sonuçlanıyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Acil Yardım Projeleri Direktörü Levent Recep Öztürk ve Suriye Projeler Koordinatörü Asaf Muhammed tarafından oluşturulan Corona Acil Destek ekibi özel bir izinle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Suriye Sağlık Gücü ile koordineli olarak  hastane ve kamplarda çalışmalarını hızlandırdı.

3 Mart 2020 tarihinde Uluslararası Mavi Hilal Vakfı donör kuruluşlarından Penny Appael’ın desteği ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Suriye Görev Gücü işbirliği ile yapılan görüşmelerin ardından Acil Destek Ekibi Covid-19 ‘u önlemeye yönelik eğitimlerini gerçekleştirdi. Ardından Corona tespit kitleri, dezenfektan, eldiven, maske gibi tıbbi malzeme dağıtımları başladı.

5 Mart 2020 tarihinde ise Kuzey Suriye’deki kamplarda ihtiyaç analizi yapan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı; bu tespitlerin ardından sabun, deterjan, dezenfektan, kadın pedi, diş fırçası ve diş macunundan oluşan 2000 adet hijyen kiti dağıtımını gerçekleştirdi.

Kendi personelini de Covid-19 önleme eğitimlerine tabi tutan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı, daha sonra Suriye Sağlık Gücü tarafından yetkilendirilen sağlık görevlileri ve gönüllülerle birlikte 500 ailenin yaşadığı El-Fecr ve 1500 ailenin yaşadığı Tel-Cibbin kamplarında Covid-19 tehdidine karşı bu eğitimi başlattı.

Öte yandan Corona ile mücadele kapsamında hastane ve kliniklerin bahçelerine tespit ve ön tecrit için 100  adet Çadır tahsis edildi. 50 adet çadırın kurulumu belirlenen hastane ve kliniklerde gerçekleştirildi.

Nisan ayının ilk haftası itibari ile hastanelere  100 bin adet N95 maske, 10 bin adet dezenfektan kiti, 1000 adet Corona tespit kiti, 5000 paket koruyucu eldiven ve 500 dijital ateş ölçer dağıtımı başlarken; nisan ayı sonuna kadar 300 bin maske, 5000 tespit kiti, 40 bin dezenfektan kiti, 2000 dijital ateş ölçer 15 bin paket eldiven dağıtımının tamamlanması planlanıyor.

 

Muzaffer BACA
IBC Başkan Vekili
[email protected]

Bartu ÖNCÜOĞLU
IBC Uluslararası Projeler Asistanı
[email protected]

Daha fazla bilgi için lütfen ziyaret ediniz:
www.ibc.org.tr
@ibctr on Instagram

@IBC_TR on Twitter


ibculuslararasimavihilalvakfi @Facebook
IBC Uluslararası Mavi Hilal @Youtube
 

 



GAZZE: YIKINTILARIN ARDINDAKİ HAYAT MÜCADELESİ

Açlık, susuzluk, hijyen eksikliği, kayıplar ve gözyaşları… Gazze’de hayatta kalmaya çalışan insanların aylard ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KURUCULARINDAN VE BAŞKAN VEKİLİ MUZAFFER BACA, ICVA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı 20 yılı aşkın engin tecrübesi ile dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan insanlara yardım e ...

SERİNYOL, HATAY’DA SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Depremden Etkilenen Kadınlar Artık Gelecekten Daha Umutlu… Serinyol’da bulunan Türkiye - Kore Dostluk Kenti’nde  ya ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN