20 BİN YEMENLİ TEMİZ SUYA KAVUŞUYOR


Yemen’de 5. Yılına girecek olan iç savaş ülkenin en önemli ihtiyacı olan içme suyu ve sulama sistemlerini kullanılamaz hale getirdi. Ülkede 12 milyon kişi düzenli temiz su kaynağına ulaşamıyor. Ciddi bulaşıcı hastalıklar ve tarım alanlarının sulanamaması nedeni ile oluşan açlık tehdidi de ölüm riskini arttırıyor...

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Yemen’de Kanada merkezli IDRF ortaklığı ile 2019 yılında 16 adet solar sistemli su kuyusu projesini hayata geçirdi. Projeyle kırsal alanda 20.000 Yemenli temiz su erişimine sahip olacak..

Yemen’in uçsuz bucaksız tarım arazileri, binlerce köy ve kasaba en büyük ihtiyaçları olan temiz içme suyu ve sulama kaynaklarından mahrum durumda.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 28 milyon nüfuslu ülkede her 3 kişiden 1’i düzenli temiz su kaynaklarına ulaşamıyor. Bu rakamın yüzde 80 ‘i -yaklaşık 12 milyon kişi- acil olarak düzenli su kaynağına ulaşması gerekiyor.

Kırsal kesimde nüfusun sadece yüzde 22’si, şehirlerde ise yüzde 46 ‘sı su şebeke sistemlerinden yararlanabiliyor. Su kuyularındaki pompalar yükselen yakıt fiyatları nedeni ile çalıştırılamadığından yıllar içinde kullanılamaz hale gelmiş durumda. Su kaynaklarının kısıtlı olması, beraberinde getirdiği  hijyen sorunu ve  kolera gibi  ölümcül salgın hastalıkların büyümesine neden oluyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Yemen’de hazırladığı proje çerçevesinde Kanadalı yardım kuruluşu IDRF ile birlikte 3 ayrı Eyalette 16 solar sistemli su kuyusu açarak, yaklaşık 20.000 Yemenliye temiz içme  suyu ulaştıracak.

2019 yılının Şubat ayında başlayan proje kapsamında Haziran sonunda kadar Şabwa ve Hadramud eyaletlerinde 5 kuyu sistemi hizmete sokuldu. Yılın ikinci yarısında 11 ayrı kuyunun devreye sokulması için çalışmalara başlanırken, Kasım ayı sonunda kadar 4 kuyu daha Hadramud ve Al Mahra eyaletlerinde açılarak temiz su üretimine başladı. 2020 yılı Şubat ayına kadar 6 Kuyu daha hizmete girmiş olacak.

Ülkede yıl boyunca güneş enerjisi sistemlerini besleyecek yeterli gün ışığı kaynağının mevcut olması nedeniyle Sistemlerin bağlı olduğu aküler yıllarca sorunsuz elektrik üretebiliyor. Kurulan bu sistemle yıllarca yeraltından yaklaşık 130-150 metre ile 180 metre derinlikten uzun süreli temiz su sağlanması mümkün oluyor.



GAZZE: YIKINTILARIN ARDINDAKİ HAYAT MÜCADELESİ

Açlık, susuzluk, hijyen eksikliği, kayıplar ve gözyaşları… Gazze’de hayatta kalmaya çalışan insanların aylard ...

ULUSLARARASI MAVİ HİLAL VAKFI KURUCULARINDAN VE BAŞKAN VEKİLİ MUZAFFER BACA, ICVA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ İÇİN ADAY GÖSTERİLDİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı 20 yılı aşkın engin tecrübesi ile dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda olan insanlara yardım e ...

SERİNYOL, HATAY’DA SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Depremden Etkilenen Kadınlar Artık Gelecekten Daha Umutlu… Serinyol’da bulunan Türkiye - Kore Dostluk Kenti’nde  ya ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN