YEMEN ACİL YARDIM PROGRAMI


Yemen’de 2015 yılında başlayan iç savaş ve çatışmaların yoğunlaşması ülkede büyük bir insani krizin başlamasına neden oldu. Geride kalan 4 yılda binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi evlerini terk etmek ve güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkede 22 milyon kişi açlık tehdidi altında ve bu ülke nüfusunun yüzde 80’ini oluşturuyor. Salgın hastalıkların pençesindeki milyonlarca çocuk ise ölümün pençesinde...

 

Dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı Yemen’de; Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC ) 2018 yılı kasım ayında Yemen Acil Yardım Programı’nı başlattı.

Program çerçevesinde son 6 ayda 3000 aileye acil gıda yardımı ulaştırıldı ve sağlık alanındaki projeler ile ilaç, medikal malzeme ve tam teşekküllü bir ambulans Yemen’ e ulaştırıldı. Ayrıca acil gıda, sağlık, su ve sanitasyon alanında başlanan projeler ile de yardım çalışmaları hala devam ediyor.

İç savaş ülkede eğitim sağlık ve tüm alt yapı hizmetlerinin de durma noktasına gelmesine neden oldu. Yaşanan insani krizin boyutları gün geçtikçe büyürken özellikle insanların  güvenli gıda erişimine ulaşması neredeyse imkansız hale geldi. Bir diğer yandan ise hastaneler savaşan tarafların hedefi oldu. Kamu hizmetleri de malzeme ve personel yetersizliği nedeniyle çalışamayacak duruma geldi. Ülkede yaşanan ekonomik darboğaz Yemen’in tek önemli gelir kaynağı olan tarımda üretimin düşmesiyle, zaten dar gelirli olan ülke halkının daha da fakirleşmesine ve  açlık sınırına ulaşmasına neden oldu.

Tüm bu olumsuz şartlar altında yaşam mücadelesi veren ülke halkına destek için Yemen’de faaliyetlerine başlayan IBC önce Hadramud eyaletinde Mukalla merkezli olarak çalışmalarına başladı. 2018 Kasım ayında Mukalla’da 500 göçmen aileye yönelik acil gıda yardımı ardından Hadramud Valiliği ile koordineli olarak Mukalla merkezli çalışmalarını sağlık projeleri ile sürdürdü.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Hadramud vilayeti 199 Acil Yardım Koordinasyon Merkezinin ihtiyaç duyduğu tam donanımlı bir ambulansı Türkiye’den Yemen’e ulaştırdı. IBC Yemen Ülke Koordinatörlüğü,  Hadramut Vilayeti Sağlık Sekreterliği Koordinasyonu iş birliği ile Türkiye’den Yemen’e ulaştırılan tam donanımlı ambulans, bir taraftan  göçmen kamplarında düzenli olarak  sağlık kontrollerini gerçekleştirirken diğer taraftan da acil vakaların Mukalla’daki devlet hastanesine ulaştırılması için 7 gün 24 saat doktor ve hemşireleriyle hizmet veriyor.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) Yemen’de son 6 ay içinde 6 ayrı kampta 3000 aileye ulaştı ve toplam 120 ton üzerinde gıda yardımı dağıtımı gerçekleştirdi. Hadramud Mukalla‘da 500, Aden‘de 100, Lahej’de 500, Abiyan eyaletinde 1000 aileye ulaşan Uluslararası Mavi Hilal bu ailelerin düzenli olarak her ay gıda ihtiyaçlarının karşılanmasına destek oluyor. Ramazan ayında ise yine 1000 aileye yönelik gıda yardımları IBC Yemen ülke koordinatörlüğü ekiplerince ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Öte yandan Abiyan’da 3, Lahej de 1 ve Hadramud ta 1 olmak üzere 5 su kuyusu projesi solar enerji destekli olarak hayata geçiriliyor.

Bu yıl içinde mobil ekmek fırını, mobil sağlık klinikleri, açlık sınırındaki çocuklara yönelik gıda destek projeleri de Yemen’de hayata geçirilecek ve IBC bu projeler ile 20 binden fazla ihtiyaç sahibi savaş mağduru göçmene ulaşmış olacak.

 



YAĞMUR ACIOĞLU / PROJE SORUMLUSU

Gaziantep Fen Lisesi’nin ardından 2015 yılında Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldum. Lis ...

CANSU UĞURLUEL / PROJE SORUMLUSU

2013 yılında Çukurova Üniversitesi‘nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ...

EKİN DALLAR / PROGRAM KOORDİNATÖRÜ

Sivil toplum kariyerime; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) gönüllü olarak çalışarak ba� ...

IBC WORLD HUMANITARIAN ACTION FORUM'DA

IBC Başkan Vekili Muzaffer Baca, Sınır Ötesi Programlar Müdürü Dr. Muhammed Assaf ve Uluslararası Projeler Asistanı Bartu &O ...

IBC MARMARA ULUSLARARASI KENT FORUMU'NDA…

Marmara Uluslararası Kent Forumu / Marmara Urban Forum (MARUF), Marmara Belediyeler Birliği tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde ger&cce ...

IBC KİLİS TOPLUM MERKEZİ

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) 2000 yılından beri, dünyanın dezavantajlı bölgelerinde hayatlarını sürdürmek zorunda ...

Kapat

IBC FAALİYETLERİNDE ARAMA YAPIN