İç savaÅŸ nedeniyle 22 milyon kiÅŸinin yardıma ihtiyaç duyduÄŸu Yemen'de açlık sınırındaki çocuklar yaÅŸam mücadelesi veriyor. Bunlardan biri olan 5.5 aylık Renad'da Hadramut Eyaletinin baÅŸkenti Mukalla'da kaldırıldığı çocuk hastanesinde ölümle kalım arasındaki ince çizgide hayata tutunmaya çalışıyor.
Dar bir odada geliÅŸigüzel yataklar üzerinde, annelerinin kucaklarında yada hazırlanan döÅŸeklerde seruma baÄŸlı bebeklerin cılız çığlıkları yankılanıyor. İç savaşın gölgesindeki Yemen'de saÄŸlık hizmetleri neredeyse tamamen durmuÅŸ durumda. Fakir halkın ücretsiz saÄŸlık hizmeti alabileceÄŸi ender hastanelerden biri Hadramud eyaletinin baÅŸkenti Mukalla Kadın ve DoÄŸum hastanesi 3 komÅŸu eyaletle neredeyse 9 milyona yakın Yemen'liye hizmet vermeye çalışıyor. Bölgedeki tek tam teÅŸkküllü devlet hastanesi Mukalla Kadın DoÄŸum Hastanesi.
2015 yılında ek binası hasar gören Hastanede ancak 7 Yatak var acil olarak tedavi altına alınan çocuklar bazen tamamen iyileÅŸmeden taburcu olmak zorunda kalıyor. ÇoÄŸu kırsal bölgelerden sevk edilen ağır vakalardan biri 5.5 yaşındaki Renad'Al Amal minik bedenine baÄŸlanan serumlarla hayata tutunmaya çalışıyor.
Hastane baÅŸhekimi Dr.Abha Ba Awedan bu durumdaki çocukların ihtiyacı olan özel gıdalara acil ihtiyaçları olduÄŸunu belirterek yetersiz beslenme nedeni ile ölüm riski altında olan çocuklara yeterli tedavi hizmetlerini vermekten yoksun olduklarını ifade ediyor.
Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Yemen koordinatörü Levent Recep Öztürk, ziyaret ettiÄŸi hastanede zorlu ÅŸartlarda nasıl tedavi hizmetleri verilmeye çalışıldığına tanık olduÄŸunu belirtereki, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Yemen Yardım Programı kapsamında minik Renad ve onun kaderini paylaÅŸanlara destek olabilmek için çalışmaların sürdürüyor..